به گزارش پايگاه خبري پيرغار به نقل از تسنيم : همزمان با افزايش گمانهزنيها درباره انتخابهاي جديد اوباما براي کابينه دوم خود، سناتور جان کري به عنوان نامزد اصلي تصدي پست وزارت خارجه اين کشور در کانون توجهات قرار گرفته است.
اوايل چهارشنبه گذشته بود که "توماس رايت" متخصص سياست خارجي مؤسسه بروکيگنز در صفحه توييتر خود، از افزايش احتمال احراز سمت وزارت خارجه آمريکا توسط جان کري خبر داد. پس از انتشار اين گمانهزني بود که مطبوعات بينالمللي گزارشها و خبرهاي خود را بر مديريت احتمالي اين سناتور دموکرات در وزارت خارجه آمريکا، تمرکز دادند. در اين راستا تمامي محافل رسانهاي از احتمال قطعي شدن انتخاب کري براي وزارت خارجه خبر دادند.
باراک اوباما پيشتر و پس از راهيابي دوباره به کاخ سفيد، رايزنيهايي را براي جايگزيني برخي مقامات سياسي و امنيتي دولت آينده آمريکا آغاز کرد. تا کنون و طبق گزارشهاي منتشر شده، هيلاري کلينتون قطعاً پست وزارت خارجه را ترک خواهد کرد و به احتمال زياد جان کري جايگزين وي خواهد شد.
پيشتر اعلام شده بود که اصليترين نامزدهاي تصدي پست وزارت خارجه، سوزان رايس سفير اين کشور در سازمان ملل و جان کري سناتور ايالت ماساچوست هستند. اما سوزان رايس پس از مخالفت قاطع جمهوريخواهان، از نامزدي براي تصدي اين پست کنارهگيري کرد. در اين وضعيت و پس از انصراف رايس، سناتور جان کري تنها و اصلي ترين نامزد براي جايگزيني کلينتون است.
شنبه گذشته بود که يک ديپلمات نزديک به حزب دمکرات آمريکا، در گفتگو با شبکه "سيانان" اعلام کرد که باراک اوباما تصميم گرفتهاست تا سناتور جان کِري را به عنوان وزير خارجه بعدي آمريکا معرفي کند. وي مدعي شد که شخصاً با کري صحبت کرده است. ديپلمات مذکور به سيانان گفت که اوباما احتمالاً تا هفته ديگر خبر انتصاب جان کري به اين سمت را رسماً اعلام خواهد کرد.
شبکه خبري «ايبيسي» نيز به نقل از منابعي که مشخصات آنها را ذکر نکرد، از همين تصميم باراک اوباما خبر داد.
در همين حال خبرگزاري فرانسه گزارش داد که کاخ سفيد هنوز خبر اين تصميم رييسجمهوري آمريکا را تاييد يا رد نکرده است. در عين حال برخي منابع از قطعينبودن نامزدي جان کري خبر داده و اظهار داشتهاند که ممکن است افرادي مانند "اليزابت وارن" به سمت وزارت خارجه آمريکا دست يابند.
برخلاف سوزان رايس که با مخالفت اکثريت جمهوري خواهان مواجه شده، شخصيتهاي برجسته جمهوريخواه از تصدي پست وزارت خارجه توسط جان کري حمايت کردهاند. جمهوريخواهان رايس را فردي بيتجربه و بيش از حد احساسي ميدانستند. اما نامزدي جان کري، کمتر زمينهساز انتقاد از اوباما و فشار به وي براي انتخاب گزينهاي ديگر خواهد بود. از نگاه سياستمدران آمريکايي، جان کري فردي باتجربه بوده و داراي پيشينهاي درخشان در زمينه سياست خارجي است.
اما جان کري کيست و در صورت احراز اين پست، سياست خارجي آمريکا به کدام سو خواهد رفت؟
جان فوريس کري متولد دسامبر 1943 کلرادو است. وي سناتور ايالت ماساچوست و دهمين سناتو ارشد مجلس سناي آمريکا است. وي در انتخابات رياست جمهوري سال 2004، رقيب اصلي جورج دبليو بوش بود، اما در نهايت نتيجه را به وي واگذار کرد. کري، تحصيلات دانشگاهي خود را در رشته علوم سياسي دانشگاه ييل به پايان رساند.
جان کري در جنگ هاي بسياري مانند ويتنام و کره در واحد نيروي دريايي ارتش خدمت کرده است. وي در سال 1984 در انتخابات مجلس سنا شرکت کرد و توانست به نمايندگي از ايالت ماساچوست وارد سنا شود و تاکنون به مدت بيش از 20 سال عضو سناي امريکا است.
جان کري در زمينه فعاليت هاي سياسي و بين المللي از مهمترين چهره هاي چند دهه اخير دموکرات آمريکا محسوب مي شود. وي در جريان جنگ هاي دوم و سوم خليج فارس، و جنگهاي افغانستان، ليبي و سودان موضعگيريهاي صريح و شاخصي داشته است و تحليلهاي وي همواره مورد توجه بسياري از تحليلگران امور بين الملل قرار گرفته است.
انتخاب اين شخص از سوي باراک اوباما براي هدايت سياست خارجي آمريکا، نشاندهنده دورهاي جديد از ديپلماسي کاخ سفيد است. آن چه که مسلم است، نحوه چينش مهرههاي اصلي سياسي و امنيتي کاخ سفيد در دولت دوم اوباما، نشان از تحرکات جديد آمريکا در رابطه با جمهوري اسلامي ايران است.
همانگونه که پيشتر و طي مناظرههاي انتخاباتي اوباما و رامني، اهميت و برحستگي موضوع ايران براي سياستگذاران آمريکايي مشهود بود، ترکيب جديد کابينه نيز نشان از اهميت چگونگي برخورد با موضوع ايران است.
جان کري به عنوان يکي از سياستمداراني که نظرات متفاوتي درباره نحوه برخورد با ايران دارد، شناخته ميشود. وي بر خلاف اسلاف خود، معتقد به تعامل سازنده و واقعي با تهران است. پيشتر سناتور کري، موضوع ايران را همواره بهعنوان اصليترين چالش ايالات متحده، به دولتمردان اين کشور گوشزد کرده است.
وي با شناخت جايگاه حساس و تاثيرگزار ايران در منطقه، و به منظور به منظور رفع چالش هاي واشنگتن در آسياي غربي، خواهان تعامل با تهران است. برخي از تحليلگران اعلام کردهاند که در صورت قطعي شدن نامزدي جان کري براي تصدي سمت وزير خارجه آمريکا، فصل جديدي از برخوردهاي پيچيده و هوشمند اين کشور عليه ايران آغاز ميشود. ناگفته نماند که وي بر خلاف جمهوري خواهان، اعتقادي به برخورد سخت و حتي قطع روابط ديپلماتيک با تهران نداشته و تنها راه برون رفت آمريکا از مشکلات غرب آسيا را همکاري و شراکت با جمهوري اسلامي ايران ميداند.